– Det er en tilvenning at isolasjonsmattene må sages, ikke skjæres, demonstrerer Eirik Borgersrud i EA Bygg og montasje.

Behagelig å isolere med

– Trefiberisolasjonen er stivere enn mineralull og må skjæres i med sag, men har på flere måter vært et positivt ”bekjentskap”, sier Eirik Borgersrud.

Han og tømrerne i EA Bygg og montasje bruker Huntons trefiberisolasjon for første gang. De jobber med en total rehabilitering av et mer enn 100 år gammelt hus i Bærum.

Byggherren ønsket å bruke trefiberisolasjon. Den er derfor brukt som løsisolasjon, blåst inn bak dampbrems i etasjeskille og skrå himlinger, mens den er brukt som matter i veggene.

 

Mindre støv og kløe

Borgersrud framhever mindre støv på byggeplassen som en av de store fordelene de har sett. Det dannes ikke støv på samme måte som ved andre isolasjonstyper, verken i innblåsing eller når isolasjonsmattene skjæres til og legges i vegger og gulv.

Isolasjonen klør heller ikke selv om det arbeides uten hansker.

 

Sitter godt i veggen

– Det er litt uvant at mattene er fastere enn mineralull, og at de må skjæres med sag i stedet for kniv, men det var mulig å venne seg til, sier Borgersrud.

­– Siden mattene er fastere, sitter de også bedre mellom stendere i veggen, legger han til.

Veggene er opprinnelig bygd med 5 cm tykke liggende plank. De isoleres på innsida med isolasjonsmatter i to lag, 10 og 5 cm med en dampbrems mellom. Innvendig monteres det Fermacell fibergipsplater.

Isolasjonsmattene er faste og sitter godt mellom stenderne.

Sørget for innblåsingen

Innblåsingen i himling og etasjeskiller ble gjort av Norsk Trefiberisolering som er spesialister på det. De tok hull i dampbremsen i himlingen og fylte på med løsisolasjon. Hullene tettes etterpå med teip. Ved å presse hendene mot dampbremsen, får man et inntrykk av at isolasjonen er fast.

 

Et prisspørsmål

– Vil du heretter anbefale andre å velge denne isolasjonen?

– Jeg kan anbefale den, ja, men ser at det vil være et prisspørsmål som kunden må ta stilling til. For oss er den bedre å jobbe med. I gamle hus vil det også passe bedre med en pustende konstruksjon som her enn andre løsninger som krever dampsperre i plast, konkluderer Borgersrud.

Hull i dampbremsen blir tettet med teip når innblåsingen er over.

En grønn isolasjon

Byggherren som får huset rehabilitert og etterisolert med trefiberisolasjon, er Thomas Vaarlund. Han er markedsdirektør i Hunton, og ivrig etter å presentere trefiberisolasjonen som han karakteriserer som grønn og miljøvennlig. Den henter råstoffene fra skogen og lager isolasjon som kan resirkuleres ved at det kan kastes sammen med brennbart avfall.

Han sier at prisen på innblåst isolasjon er konkurransedyktig sammenlignet med mineralull, mens mattene er litt dyrere.

Markedsdirektør Thomas Vaarlund i Hunton.

Bygger fabrikk

Isolasjonen leieproduseres nå i Polen. En ny fabrikk til produksjon av trefiberisolasjon er under bygging på Gjøvik. Den skal stå klar om ett års tid. Mens den er under bygging, jobber Hunton med å bygge opp markedet for produktene. Mye handler om å gjøre dem kjent.

– Trefiber har en liten andel av markedet i dag. Men iløpet av noen år med egen produksjon og etter hvert som flere blir klar over dens gode miljøegenskaper, vil vi kunne ta en markedsandel  på noen prosent av det nordiske markedet for byggisolasjon, håper Vaarlund.

 

God varmelagring

– Trefiberisolasjon er en gammel isolasjonsmetode. Trefiberen har luftlommer som gir svært god evne til å holde på varmen. Når den brukes med en dampbrems i stedet for dampsperre, gir det en pustende vegg og et bedre inneklima enn ved bruk av plast dampsperre, argumenterer Vaarlund.

Som annen isolasjon, skal heller ikke trefiberisolasjonen være fuktig når den settes inn i en konstruksjon. Naturlig kondens og fukt vil bli magasinert og trekkes mot varm side og tørke ut, forsikrer markedsdirektøren.

 

Forkuller i brann

Trefiberisolasjonen er laget av tre og kan benyttes i alle bygg i brannklasse 1. Den blir satt inn med brannhemmere. Hunton demonstrerer med film på egne nettsider at trefiberen står seg godt mot brann fordi den forkuller. Målinger på baksida av ei isolasjonsmatte som forsøkes antent, viser at varmegjennomgangen er minimal.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *