Sagtestlaget hos Øye og Knutsen AS: Fra venstre Helge Lillemoen, Roger Knutsen, Marcus Arntzen, Anders Kristensen og Niklas Melin.

Nye sager ut på test

Batteridrevne sager har gjort sitt inntog på markedet, men til nå har de vært store og tunge. Nå har imidlertid Makita og Bosch lansert to bitte små, profesjonelle sirkelsager med 10,8 volts batterier. Tidsskriftet Byggmesteren har satt to testlag på oppgaven med å finne ut hva de er gode for.

Testlagene har fått hver sin sag, og etter noen ukers bruk skal lagene bytte sag slik at de får prøvd begge og kan sammenligne. Testingen vil gå fram mot sommeren, og i augustnummeret kan du lese hva tømrerne mener om sagene.

 

Beskjeden størrelse

Etter noen spede forsøk på kapping med de nye sagene, var begge lagene av den mening at disse små sirkelsagene primært vil erstatte håndsaga. Hva de ellers kan brukes til vil vise seg utover i testperioden.

Det er tømrere og lærlinger i de to bedriftene Tømrermestrerne Øye og Knutsen AS og Tømrermesterfirma Krefting & Thiis AS som er testlag. Hos førstnevnte vil byggmester Roger Knutsen, tømrerne Helge Lillemoen og Anders Kristensen, lærlingen Niklas Melin og vekslingseleven Marcus Arntzen bruke saga til ulike oppgaver i forbindelse med etterisolering, vindusskifting og omkledning av en toetasjes enebolig på Jar utenfor Oslo.

Det var lett å følge streken, syns Helge Lillemoen da han prøvde Boschsaga for første gang.
Det var lett å følge streken, syns Helge Lillemoen da han prøvde Boschsaga for første gang.

Ved første syn av Boschsaga GKS 10,8V da kofferten ble åpnet, var det litt småhumring mellom gutta. Størrelsen signaliserer ikke akkurat at dette er et profesjonelt verktøy. Men så fort gutta fikk kappet over de første panelbordene, og ikke minst etter at Helge Lillemoen splittet et av dem på langs, forandret stemningen seg til stum beundring og anerkjennende nikk.

Da tømrermester Roger Knutsen strøk fingeren langs snittflaten måtte han innrømme at dette var glatt som ferdig høvlet. – Men nå er jo sagbladet helt nytt, påpekte han og ville avvente videre testing før han ga noen endelig dom.

Da Anders Kristensen griper saga og freser kjapt gjennom et panelbord, hører man at belastningen på motoren er større, og snittflaten er langt fra så glatt lenger.

 

Bra til terrassebord

Sagtestlaget hos Krefting & Thiis: Fra venstre Ole Petter Berntsen, Joakim Klafstad og Sondre Bergrem.
Sagtestlaget hos Krefting & Thiis: Fra venstre Ole Petter Berntsen, Joakim Klafstad og Sondre Bergrem.

Fra Krefting & Thiis AS er det tømrerne Ole Petter Berntsen og Sondre Bergrem samt lærlingen Joakim Klafstad som skal teste Makitasaga HS 300 DW. Også her kom smilene fram når man så størrelsen. Makitaen er likevel litt større og med sine 1,7 kilo 300 gram tyngre enn Boschsaga. Makitasaga har en kappdybde på 26,5 millimeter, 1 millimeter mindre en Bosch. Ved 45 grader en forskjellen i kuttdybden redusert til en halv millimeter, og igjen er det Bosch som kapper dypest med 17 millimeter. Om disse forskjellene har noen praktisk betydning får testen vise.

– Kuttdybden setter jo begrensninger på hva man kan bruke den til, mente Ole Petter Berntsen, som kjapt kapper over ei kryssfinerplate. Snittet ble ikke like glatt som da Boschsaga kappet et panelbord, men sammenligningen er ikke helt rettferdig når dette er kryssfiner.

– En hendig størrelse, mente Ole Petter Berntsen om Makitasaga han og kollegene nå skal teste.
– En hendig størrelse, mente Ole Petter Berntsen om Makitasaga han og kollegene nå skal teste.

Berntsen mente også det var litt lite krutt i saga, men den ble prøvd med batteriet som sto i ved levering, med ukjent ladetilstand.

– Det er en hendig størrelse, og den vil være fin til terrassebord, mente Sondre Bergrem.

Dette tømrerlaget er i ferd med å sluttføre ombyggingen av kontorlokaler på Aker Brygge i Oslo. Her er det ikke så mye trearbeider igjen, så testingen av saga vil trolig fortsette på en annen byggeplass hvor saga kommer mer til nytte i arbeidet.

Resultatet av sagtesten kommer i Byggmesteren nummer 7, der temaet er batteriverktøy. Utgivelse i slutten av august.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *