Forsker Sigurd Eide fortalte om massivtrebruken i VM-paviljongen i sitt innlegg.

Skreddersøm fra tømreren

Noen ganger stilles det større krav til løsninger og utførelse for en konstruksjon i tre. Da er det viktig at håndverkeren har den rette kompetanse, og tilgang til de riktige materialer og tekniske løsninger for å kunne levere som ønsket, som ved byggingen av den aktuelle VM-paviljongen ved Slottet i Oslo sentrum.

Det var slike muligheter som deltakerne på Forum for Trekonstruksjoners møte tirsdag kveld fikk et nærmere innblikk i. Forsker Sigurd Eide ved Treteknisk institutt fortalte utførlig om hvordan VM-paviljongen var bygd opp av massivtre.

Mange eksempler

Eide hadde flere spennende prosjekter å vise fram, og Anders Frøstrup i Timber AS fulgte godt opp med til dels spektakulære byggverk side om side med mer beskjedne, men likevel håndverksmessig krevende og godt utførte byggekonstruksjoner i tre.

Anders Frøstrup

Det godt besøkte møtet fikk et bredt innblikk i hva moderne trebygging kan være, bygd på lange tradisjoner, men med bruk av moderne verktøy og metoder. Mye av arbeidene gjøres på verksted for så å bli montert på den aktuelle byggeplassen. Slik blir arbeidet mer effektivt og tiden på byggeplassen kan reduseres, et viktig poeng hvor det er snakk om rehabilitering av bygninger som er i bruk.

Som bestilt

Vidar Baastad fra takstolprodusenten Trysil Byggsystem AS viste flere eksempler på skreddersøm av takstoler. Her var det særlig viktig å ha en god dialog med bestilleren, arkitekter eller entreprenører og byggmestre, slik at alle var enige om mål og dimensjoner før produksjonen startet. Logistikken er også et viktig moment, da transportbestemmelser ofte setter grenser for hvor store takstoler som kan fraktes langs veiene våre fram til byggeplass. Levering til riktig tid, noen ganger på timen, er viktig når produktet skal på plass midt i en pågående byggeprosess.

Smarte beslag

Erling Røshol

Fleksibilitet i forhold til transport og effektivitet ved montering viste ingeniør Erlig Røshol med leddede beslag for sammenføyninger av takstoler. Disse kan dermed fraktes flatpakket til byggeplass, med inntil 85 prosent reduksjon i transportkostnadene, selv om Røshol selv var den første til å erkjenne at et billass var et billass uansett. Beslag som tillot sammenkobling på byggeplassen kunne fås både for takfot- og mønesammenføyninger, også tilpasset I-bjelker.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *