Artikkelen ble publisert for over 1 år siden. Tekniske egenskaper, priser og andre fakta kan ha endret seg siden publisering.

Flere varmer opp huset med vann

Nordmenn sikrer seg mot høye strømpriser. Halvparten av alle hus bygges nå med vannbåren varme, langt flere enn for bare få år siden.
– Vannbårne varmesystemer installeres nå i 50-60 prosent av alle nye hus og bygg. De siste årene har det vært en markant økning, sier teknisk direktør Ole Larmerud i Norske Rørleggerbedrifters Landsforening (NRL).

Vannbåren varme gjør at du kan bytte fra den ene energikilden til den andre. Vannet i rørene i gulvet eller i radiatorene kan varmes opp av olje, strøm, gass, pellets eller varmepumpe.
Vannbåren varme i blokkleiligheter og næringsbygg er i praksis radiatorer, mens det i bolighus betyr at oppvarmet vann ledes gjennom små rør i gulvet.

Føtter fryser først
– Gulvvarme er en sunnere og bedre varme enn strålevarme fra veggen. Det er i føttene vi har termostaten vår. Er du varm på føttene, blir du varm i resten av kroppen også. Med gulvvarme fyrer du derfor mye mindre for kråkene, sier Larmerud.
Norske Rørleggerbedrifters Landsforening er representert på Nordens største byggmesse, Bygg Reis Deg, som åpner på Lillestrøm 18. september. Messen tar pulsen på det som skjer i byggebransjen.

Ny type varmepumpe
– At nordmenn er blitt opptatt av miljø og energieffektivitet, setter sitt preg på utstillerne. Det er mye vanligere nå å se ulike løsninger for oppvarming. Det samme gjelder materialvalgene. Best mulig energieffektivitet er blitt en salgsvare, sier administrerende direktør Halvard Gavelstad i Bygg Reis Deg.
På årets Bygg Reis Deg presenteres blant annet en ny varmepumpe for vannbårne varmesystemer som klarer å lage varme av uteluft også når det er skikkelig kaldt, helt ned i 20 kuldegrader. Hittil har så mange minusgrader fått varmepumper til å stoppe.
– Varmepumper for vannbårne varmesystemer henter energi fra berg, sjø, jord og luft. Det vanligste er berg. Denne nye pumpen er derfor et veldig bra alternativ for den som ikke vil eller ikke får tillatelse til å bore etter bergvarme, sier Roar Bjerke i Norman Etek.

Newswire er et oppdragsfinansiert nyhetsbyrå. Denne artikkelen er skrevet for Bygg Reis Deg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *