Garantert tørt under telt

Stavanger: Byggherren er glad for å få et tørt hus og tømrerne er glade for en tørr arbeidsplass når regnet øser ned over Jørpeland i Ryfylke en vinterdag. Bygging under telt er en ubetinget suksess for innehaver Johan Skjeivik og firmaet Skjeivik Bygg & Interiør i Stavanger.

– Det er første gang vi bygger under telt, men vi angrer ikke et sekund på investeringen. Gutta kan jobbe i T-skjorte og byggherren ser nytten av et tørt bygg, forteller en fornøyd Johan Skjeivik til Byggmesteren.

Økt produktivitet
– Stillaset må opp uansett, konstaterer Johan Skjeivik. – Vi bygger opp taket ved å bygge på stillaset i høyden og montere gitterdragere på toppen.
Deretter monteres en duk mellom dragerne i taket og også sideveggene tettes igjen med duk for å unngå vind og at regn blåser inn fra siden.
– Det er fint å jobbe som tømrer ute om sommeren, men med vedvarende regn kan det bli tungt å gå på jobb noen ganger, sier Skjeivik med nær 25 års erfaring i bransjen. – Her regner det mye, nesten hver dag i fjor høst.
Det koster byggherren mellom 15.000 og 20.000 kroner mer i måneden med telt over hele bygget, men det tror Skjeivik blir spart inn igjen på økt produktivitet.

– Man jobber seinere i regntøy. Vi får ingen stopp eller forsinkelser på grunn av været. Vi slipper å dekke til bygget når arbeidsdagen er slutt og materialene ligger tørt og lett tilgjengelig inne i teltet. Dessuten slipper vi å tenke på at bygget skal tørke ut før det lukkes, og det er ingen fare for fuktskader seinere som følge av vanninntrenging i byggeperioden.

…og bedre HMS
Byggmester Johan Skjeiviks ansatte er også godt fornøyd med å kunne jobbe uten å bli våte.
– Reint paradis å komme på jobb, kommenterte en av dem nylig.
– Gutta synes det er koselig å jobbe under tak når det regner ute. I teltet er de beskyttet både mot regn og vind, materialer og verktøy er alltid tørt, og arbeidet går mye lettere uten regntøy, forteller Skjeivik.
– Dette prosjektet ligger på et veldig vindutsatt sted, så vi har måttet bardunere fast stillas og tak med 40 barduner til fjell. Jeg må innrømme at jeg har fulgt ekstra godt med på værmeldinga og sovet litt urolig enkelte netter, men det har gått veldig bra.
Han håper flere byggherrer vil se verdien av å bruke telt ved bygging. Selv har han planene klare for bruk av teltet ved to-tre framtidige prosjekter, blant annet et hyttebygg og en rehabiliteringsjobb der huset skal være bebodd under rehabiliteringen.

Praktisk
Fordi teltet er bygget litt større en selve bygget, er det plass til materialer inne i teltet. Det er også enkelt midlertidig å fjerne duken mellom to sperr. Duken løper i skinner, slik at den kan trekkes til side slik at materialer kan heises inn i bygget. Det ble gjort da to 7 meter lange H26-ståldragere skulle opp på hustaket.
– Telttaket rager to-tre meter over det eksisterende taket slik at det er god plass til å jobbe der. Vi gjør om huset fra et saltak med taksperr til en funkisbolig med flatt tak, så selv med en påbygd etasje, har vi god takhøyde inne i teltet.
Stillaset er 9 meter høyt på framsida av huset og det måler 18 meter i lengden. Med taket rager konstruksjonen 12 meter til værs.
– Vi har fått mange gode tilbakemeldinger på bruk av teltet ved byggingen. Flere kommende prosjekter skal bygges under telt, blant annet ei hytte, et hus og to ombygginger. Det ser ut som om slik bygging allerede er i ferd med å etablere seg som en trend. Vi kjøper nå inn nok et telt og regner med at de vil være i hyppig bruk framover, forteller en entusiastisk Johan Skjeivik til Byggmesteren.

– Vi kommer etter
– I Sverige og Danmark er bygging under telt mye brukt. Men selv om det kanskje er her vi har det tøffeste været, så er det først nå vi kommer etter, sier Thomas Merenyi, stillasleverandøren Layhers representant i Stavanger.
Han har fått flere henvendelser etter at den uvanlige byggingen under telt ble vist på NRK før årsskiftet.

Til mindre bygg
– Det blir ofte utført bygging under telt også her i landet, men det er stort sett større prosjekter som bygårder, kirker med mer, eller innen industrien. Nå kommer det til boligbyggingen, og også ved eneboligbygging vil dette nå være lønnsomt, mener Merenyi.
Layher er heleid av den tyske fabrikken Layher GmbH & Co. Hovedkontor og lager ligger på Kløfta nord for Oslo. Firmaet selger stillaser, tak og lignende tilbehør til utleiefirmaer, byggentreprenører og byggefirmaer.

Enkelt
Tak med duk og lette sperrer i aluminium er enkle å sette opp selv.
– Taket kan monteres uten bruk av kran på alle de mest vanlige stillaser med runde rør, ikke bare de vi leverer, forteller Thomas Merenyi. – Dette er det letteste og enkleste taksystemet vi har.
Det finnes også kassettak med kassetter i både plast og stål, men disse er ment brukt på prosjekter med lengre varighet.
– Det er viktig å lukke bygget slik at ikke vinden slipper inn og får tak, understreker Merenyi. – Slike konstruksjoner blir et stort vindfang, men de skal tåle opptil 25 sekundmeter vind.
En slik styrke tilsvarer vindhastigheter mellom liten og full storm.

Gjenbruk
Taksperrene i aluminium er som stillasemateriellet noe som kan brukes igjen og igjen over flere år uten å slites ut. Duken må likevel betraktes som en slitedel som må fornyes med et par års mellomrom.
– Duken festes til dragerne i taket i skinner, slik at de er enkle å trekke fra for å heise inn materialer. På veggene er duken festet med strikker for flekibilitet og forenklet fjerning.
Thomas Merenyi tror flere vil se fordelene ved å bygge under telt.
– Håndverkerne slipper å dekke til, det er lettere å komme igang igjen etter lunsj når man jobber tørt, det blir redusert sykefravær og bedre produktivitet. Dagslyset reflekteres lite i den hvite duken og det kan jobbes uten bruk av lamper inne når det er blitt lyst ute.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *