Klart for nytt blad

Gled deg til masse nyttig stoff i Byggmesteren nr 3! Vi forteller deg om regler, regler og regler i i temadelen, gammelt tømmer under reportasjer og selvsagt en rekke produktnyheter og mye godt fagstoff. Her er litt mer om hva vi har kokt sammen denne gang!

Første svanemerke-byggmester
Henning Eskeland i Bærum er landets første byggmester som setter opp et svanemerket hus. Byggeplassen hans i Lommedalen fikk celebert besøk av miljøvernministeren for litt siden. Helen Bjørnøy kom etter tidligere på dagen å ha overrakt svanesertifikatet til Mesterhus, der Henning Bygg er med, og til Skanska Bolig.

Isolasjonshamstring skal stoppes
Byggmestre og entreprenører fortviler over plutselig forlenget leveringstid for isolasjon. Produsentene opplever et bestillingsrush uten sidestykke i det som ellers er stille vintermåneder. De tror det kan skyldes hamstring, og vil stoppe det.

Liten støtte til stor omlegging

Kommunalminister Åslaug Haga (Sp) lovte 4 millioner til opplæring og utvikling i byggenæringen da hun presenterte de nye forskriftene. Det tilsvarer 25 kroner på hver av næringens 160.000 ansatte, og skal gå til veiledningsmateriell, byggdetaljblader, seminarer og kurs. Omstillingen forskriftene fører til, er så store at det trengs langt flere kroner, mener næringen.

Tema: Regler, regler og regler

Regler er til for å overholdes, men hva skal man gjøre når de blir så mange og detaljerte at det er vanskelig å ha oversikten? Og hva med de reglene som egentlig er «unødvendige og overflødige»? For ikke å snakke om alle de reglene konkurrenter i bransjen ikke bryr seg om, og som det er umulig å følge om bedriften fortsatt skal kunne få oppdrag eller være lønnsom?
Ja, det er mange regler, men ingen sier at alle gjelder alt som gjøres. Det handler om å finne fram til de reglene byggeprosjektet omfattes av, og det finnes det hjelpemidler til, som vi ser nærmere på i temaartiklene.

Dårligst sikkerhet i småbedriftene
De mindre bedriftene gjør dårligere arbeid med helse, miljø og sikkerhet enn de større. Størrelsen har mye mer å si enn om det jobber østeuropeere i bedriften eller ikke. viser Fafo-undersøkelsen «Fra øst uten sikring».
Arbeidstilsynet uttaler i Fafo-rapporten at HMS-arbeidet i næringen er blitt bedre de siste årene. Ennå kan særlig planlegging og oppfølging gjennom hele byggeprosessen bli bedre.

Østeuropeere på livet løs

Uten østeuropeerne i byggebransjen, ville aktiviteten i bransjen vært vesentlig mindre, sies det. Samtidig er det en kjensgjerning at østeuropeerne er de som får de farligste jobbene og som dør av det, fem ganger så ofte som gjennomsnittet. For mens østeuropeerne utgjør 2 prosent av de ansatte i byggebransjen, utsettes de for 10 prosent av dødsulykkene.

Kurssnekker og skjemaknekker
– Noen håndverkere har ikke tilstrekkelig kunnskaper til å bygge etter revidert plan og bygningslov, sier Olav Klomsten, selv tidligere praktiserende byggmester og nå rådgiver for kollegaer. Han vet hva han snakker om etter å ha holdt kurs og seminarer for bransjefolk i en årrekke. De siste 10 åra har han hjulpet flere enn 350 byggmestere og andre håndverkere til sentral godkjenning.

Lafter med gammelt tømmer
Mange har en drøm om ei hytte med solsvidd, værbitt tømmer. Bevaringsentusiaster i firmaet Tømerarv i Melhus kan realisere den. De bygger laftehytter og -hus av 200 år gammelt tømmer. Slik kan tømmerstokker fra et eldgammelt fjøs få nytt liv i ei hytte. Var tømmeret ikke nå tatt vare på, ville det vært fortapt.

Bedre U-verdier med ny teknologi
Kravene til tetthet og U-verdi er skjerpet i de nye forskriftene til plan- og bygningsloven. Vil norske byggevareprodusenter klare å levere gode nok produkter som oppfyller kravene? Fra Europa kommer det nye vegg- og vindusløsninger med oppsiktsvekkende egenskaper ved bruk av nanoteknologi og vakuum. Hva sier du til vinduer med U-verdi på 0,5 og 25 millimeter tykke veggelementer med U-verdi på 1,1.

Tømreren:

De viktige detaljene

Skal man holde vannet ute når det regner og blåser, er det viktig at alle bygningsdetaljene er riktig utført. Selv små avvik som å unnlate å brette opp vannbrettbeslaget korrekt i hver ende, kan over tid gi betydelige fuktskader.

Må trene med jobben

Lærlingene Andreas Garberg (t.v.) og Marius Laupet smiler tappert mens de ruller på seg sterkere muskulatur. De er ansatt i Tronrud Bygg As på Hønefoss der det er innført obligatorisk trening for de yngste ansatte. Firmaet har registrert at lærlingene er i for dårlig fysisk form til å holde ut i krevende arbeidsdager og unngå belastningslidelser.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *