Bidrar til bedre russiske boliger

Etter en periode med fraflytting og synkende priser, er boligprisene på vei oppover igjen i Murmansk. Med det følger også en økende vilje og evne til å investere i en stor boligmasse

Dette kom fram på Boligkonferansen «Våre hjem – i nord» som ble åpnet i Murmansk i går. Omkring 50 deltakere er kommet fra Norge for å delta i det som skal bli den første av flere konferanser om boligforholdene i verdens største by nord for Polarsirkelen. Like mange deltar fra russisk side.

Stort rehabiliteringsbehov
Byen har 370.000 innbyggere og over 12.000 store boligblokker som trenger rehabilitering.
Den norske Husbanken med kontoret i Hammerfest er den sentrale arrangøren av konferansen sammen med Murmansk fylke. Husbanken følger opp styringsdokumentet som sier at det skal satses på nordområdene. Banken er her for å dele av sin kompetanse, ikke som låneinstitusjon.

20.000 i falleferdige hus
På åpningen var russiske myndigheter tungt representert. Viseguvernøren og 1. viseguvernøren i Murmansk fylke holdt åpningshilsener og taler.
De viste til flere offentlige programmer for å utbedre boligstandarden.
Viseguvernør Beresjnoj sa også at det er 20.000 familier som bor i hus av dårlig forfatning. Over en halv million kvadratmeter boligareal skal rives fordi de ikke er til å bo i.

Stort enøk-potensial
Norske Bjørn Storvik fra Rambøl Storvik fortalte om en håndfull energisparetiltak som firmaet hadde satt i gang på ulike bygningstyper. Han viste til energisparing på omkring 60 prosent og at nedbetaling av selv store investeringer var gjort ved reduserte fyringsutgifter i løpet av fire-fem år. Eiere av bygninger er overtalt til å bruke det innsparte som egenkaptial til opprustning av annen bygningsmasse.

Vindusmosaikk
På en ekskursjon i byen under konferansen kunne deltakerne selv se at oppussingsbehovet er enormt.
Vinduer og glassverandaer i de mange og store blokkene ser ut som en mosaikk. Utskiftingen har tydeligvis skjedd etterhvert som den enkelte selv har hatt råd.

Tungt byråkrati
Fra vesten har vi et inntrykk av at Russland har et tungt byråkrati, og det ble til fulle bekretet av to kvinnelige arkitekter på konferansen. Margarita Bereza som er medlem i Russlands arkitektforening, sa blant annet at bare det å skaffe godkjenning for byggeprosjekter er svært tid- og ressurskrevende. Selv om myndighetene kan ønske fortgang i nybyggingen, kan byråkratiske prosesser koste like mye som hele prosjektet.
Over bordet på konferansen lovte viseguvernøren å holde et møte for å ta tak i dette. Han lovte å støtte arkitektene når de gikk videre med sine klager til byens borgermester som han anså som rette instans.

Konferansen fortsetter onsdag med flere verksteder. Ett av dem er for boligforvaltning og finansiering der OBOS og Boligsamvirket er med fra norsk side.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *