Artikkelen ble publisert for over 1 år siden. Tekniske egenskaper, priser og andre fakta kan ha endret seg siden publisering.

Energidebatt på villspor

En grunnleggende feil i kostnadsanalysen tillegger YIT-direktør Arne Malonæs dem som hevder at byggeforskriftenes nye energikrav vil gi altfor dyre boliger og næringsbygg. Han etterlyser et mer langsiktig kostnadsperspektiv og mener bedre energiløsninger raskt vil lønne seg om man ser på byggets driftsutgifter over hele dets levetid.

Dette er ikke nye eller ukjente sysnspunkter, men kanskje nødvendig å minne om i disse tider der enkelte aktører er overstadig bekymret for merkostnader på 70.000 kroner ved byggingen av en 160 kvadratmeter stor enebolig, uten å komme inn på livssykluskostnadene.

Drift koster
– Over tid vil driftskostnadene bli betydelig større enn prisen for selve bygget, skriver administrerende direktør Arne Malonæs i YIT Building Systems i en kronikk i Teknisk Ukeblad.

Han hevder at byggekostnadene for et næringsbygg bare utgjør 10 prosent, mens 90 prosent går til drift og vedlikehold, målt over byggets brukstid. For boliger utgjør byggekostnadene noe mer, men med noe større investeringer i bedre energiløsninger, vil det gi tydelige utslag på kjøperens energiutgifter. Dette vil gi besparelser som langt vil overstige de merinvesteringer som kreves, regnet over byggets totale levetid.

Arne Malonæs konkluderer: Bygger vi ikke energieffektivt nå, må vi kanskje slite med allerede utdaterte løsninger i 20-30 år framover. Det vil bli dyrt.

Les flere meninger om de nye forskriftene via lenken under.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *