Leder: Peab får pepper – hele næringen nyser

To firmanavn på hver sin kant av landet har gått igjen med negativt fortegn i media de siste månedene, Peab i Osloområdet og Balder AS i Tromsø.

Peab har fått gjennomgå for flere forhold, men i det siste mest for vannverksskandalen på Romerike, mens Balder har fått på pukkelen fra misfornøyde kunder i ett boligprosjekt i Tromsø.

Vil bli helt avslørt
Felles for de to ser ut til å være at de venter til de er tatt med buksene helt nede før de innrømmer at de kan ha gjort noe som de ikke burde.
Peab har forvansket undersøkelsene som den oppnevnte distriktsrevisjonen har forsøkt å gjennomføre, og Balder har oppført seg i et boligprosjekt på en måte som har resultert i at de er fratatt egenkontrollen.
Forleden dag kom det så fram at Peab har sendt brev til kundene der selskapet ifølge Aftenposten innrømmer en ukultur tidligere.

Folkedomstolen har dømt
Vi kjenner ikke i detalj sakene som de to nevnte selskapene har fått så negativ omtale for. Derfor kan vi heller ikke avgjøre om det er rettferdig behandling de har fått.
Men uansett rett eller galt, de har fått en omtale som levner dem liten ære. Folks dømmekraft har allerede avgjort sakene: Det oppfattes som at de ikke er til å stole på, de oppfører seg som om de har noe å skjule.
Kunne den samme folkedomstolen se at dette gjelder disse to og bare dem, skulle vi ikke sagt stort. Det ville vært greit nok, og verst for dem, om bare de to selskapene kunne isoleres fra resten av næringen.

Rammer alle
Men slik er ikke verden. Det er helt naturlig å sette likhetstegn mellom firmaer som omtales i negative ordelag med den næringen de er en del av. Dermed får hele næringen unngjelde for det som framstilles som useriøs opptreden av noen enkelte.
Kommentatoren Jan Ditlev Hansen i NRK Troms tar utgangspunkt i Baldersaken når han skriver følgende: «Husbygginga i Tromsø har utløst en klagestorm. Det er så mye penger å tjene i bransjen at det kan friste til snarveier.»

I avisa Nordlys heter det blant annet under overskriften «RaBaldermøte om skandaleprosjekt»:

«En etter en sto en lang rekke beboere og styreledere i en rekke borettslag fram og fortalte om helt forferdelige forhold i byggebransjen i Tromsø.»
Etter det samme møtet beklaget beboere seg over at de ikke hadde fått svar på «Blant annet om hvorvidt det er straffbart av en utbygger å gi bevisst uriktige opplysninger på dokumenter som er sendt til kommunen.»

Det er liten tvil om at denne saken har skapt holdninger som det vil koste stort å rette opp, om det i det hele tatt er mulig. Vi antar at de som er opptatt av omdømme i næringen har jobb i år framover, om de orker.

Per Bjørn Lotherington
Ansvarlig redaktør i Byggmesteren
Dette var lederartikkel i Byggmesteren nr 5-06.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *