Ber om allmenngjøring

Håndverksbedriftene i Haugesund ønsker at forskriften om allmenngjøring av tariffavtalene for byggfag også skal gjelde i Rogaland. Der merker mange byggmesterbedrifter, men kanskje særlig maler- og murerfirmaer, den urettferdige konkuransen fra bedrifter som benytter billig polsk arbeidskraft – helt lovlig.

I går var rundt 30 medlemsbedrifter i Haugesund Håndverkerforening samlet til møte hvor sosial dumping var tema. Foreningen hadde fått med seg NHO sentralt, Fellesforbundet, skatteetaten, arbeidstilsynet og politiet for å drøfte situasjonen.

Kan ikke konkurrere
– Vi har store problemer med å konkurrere mot totalt useriøse firmaer som bare er her for å skumme fløten av merkedet. Derfor går lauget her borte 100 prosent inn for at allmenngjøring også skal gjelde her, forteller Hereid på telefonen. – Vi synes det er urettferdig at det skal være ulike regler ulike steder i landet, og håper derfor at søknaden LO har inne om allmenngjøring på landsbasis, skal bli vedtatt.

Rogland har et meget hett byggemarked, men det er helt uskjermet for lavtlønnede østeuropeiske håndverkere i og med at tariffavtalen ikke er allmenngjort i fylket, slik det for eksemep er i nabofylket Hordaland. Det er ikke utenlands arbeidskraft håndverkerbedriftene frykter.

– Arbeidsinnvandring er en ressurs. Det er de useriøse som skaper problemer, sier Didrik Hereid.

Helt lovlig
– Det er umoralsk, men lovlig å betale 30 kroner timen. Det er verken i strid med norsk lov eller EUs lovgivning, slo Vidar Lindefjell fra NHO fast i sitt innlegg.

– Det finnes enkelte ”halliker” som mer eller mindre forhandler arbeidskraft over kjøkkenbordet, tordnet Per Bjørn Eriksen, lederen i Fellesforbundets lokalavdeling.

En generell minstelønn som skal gjelde over hele landet var det kravet forsamlingen samlet seg om etterhvert. Et annet forslag gikk ut på å ta inn bestemmelser i byggherreforskriften som påla byggherren ansvar for at alle som jobbet i et prosjekt skulle ha riktig lønn.

– Jeg er redd det kan gå med en slik bestemmelse som det har gått med byggherrens ansvar for HMS, som i byggekontrakten blir overført til utførende, sier byggmester Hereid.

Samtlige frammøtte offentlige instanser hadde fått pålegg om å prioritere saker knyttet til sosial dumping, men ingen av dem hadde fått økte ressurser. Innsatsen blir deretter.

Byggmester Didrik Hereid oppsummerer likevel med at møtet etterlot en positiv tro på at det skal bli bedre forhold for dem som vil drive seriøst i byggebransjen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *