Modulbygg fra Moelven på Kallerud. (Foto: Moelven)

Modulbygg like godt som plassbygget

I en ny rapport konkluderer Sintef Byggforsk med at byggemetoden har mange fordeler, så lenge det brukes fagfolk i alle faser av prosjektet.

Det er en av konklusjonene i en ny og interessant Sintef-rapport som er laget på oppdrag for Husbanken.

Useriøse ødela

Husbanken bestilte rapporten fordi man var bekymret for mange kritiske medieoppslag om modulbygg.

Rapporten peker på at modulbygging er svært effektivt og rasjonelt. På få måneder kan ferdige bygg oppføres, noe som er viktig for blant annet Husbankens satsing og støtte til sosial boligbygging.

Sintef Byggforsk peker på useriøse aktører som prosjekterte dårlig og fusket med utførelsen. Da går det galt. Ingen byggemetode kan sikres mot elendig planlegging eller byggefeil som skyldes lav kompetanse.

Potensiale for norske produsenter

Bruken av bygningsmoduler i Norge har økt i omfang de siste årene. Rask byggetid og god prosjektøkonomi har vært noen av årsakene til det. Modulbyggere her til lands hadde en vekst i omsetning fra 1,4 milliarder kroner i 2002 til 3,9 milliarder i 2008.
k
Så kom det en nedgang i forbindelse med finanskrisen i 2009, men i 2012 var omsetningen igjen oppe i 4 milliarder kroner. Selv om rapporten peker på at modulbygging ofte preges av import, ser ikke Sintef bort fra at dette kan bli en sterk vekstnæring på sikt.
k
Klimaendringer og produksjonsmulighetene innendørs er to faktorer som vil gjøre modulbygging attraktivt fremover.

 

Byggemetode som forplikter

Forskerne skriver i sin konklusjon at det er svært viktig å skille mellom produkt og prosess når det gjelder modulbygg.

Produktet, selve bygningsmodulen, må selvsagt tilfredsstille alle nasjonale krav samt være egnet for bruk i klimaet på byggestedet. Når det gjelder prosess, må det være særlig fokus på prosjekteringsfasen.

Når bygningsmodulene settes i produksjon, må detaljprosjekteringen i forkant være av høy kvalitet, siden det er mye vanskeligere å gjennomføre endringer for modulbyggprosjekter enn for plassbygde prosjekter etter at produksjonen har startet.

Prosjekter som ikke er planlagt spesielt for modulbygging fra starten av, bør derfor ikke besluttes å bli bygget med moduler på et senere tidspunkt.

Bygningstype, lokalklima, logistikk og økonomi er forholdene som bør avgjøre om man bygger med moduler eller på plass, skriver forfatterne Anders-Johan Almås, Johan Gåsbakk, Trond Bøhlerengen og Michael Klinski.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *