Mange i byggebransjen tror at mandag og fredag er de farligste dagene. (Illustrasjonsfoto)

Tirsdag er farligst

Sjansen for arbeidsulykker er størst på tirsdagene i oktober mellom klokka 15 og 16, viser en svensk undersøkelse.

En undersøkelse basert på tall fra den svenska socialstyrelsen viser at det er flest ulykker, 8,9 prosent mellom klokka 14 og 15. Hele 19 prosent av alvorlige skader som må behandles på sykehus skjer på tirsdager. Og i følge Magasinet Arbejdsmiljø er oktober måneden med flest arbeidsulykker.

Kan skje når som helst

Til bladet sier forskeren Peter Kines at han synes det er problematisk å fokusere på bestemte ukedager og tidspunkter.

– Der skjer ulykker hver dag og på alle tider av året. Derfor kan det være risikofylt om ledere og medarbeidere tror at de bare må være oppmerksomme på ulykker på tirsdager og i oktober. Derimot er det meningsfylt å granske når på dagen det forekommer ulykker, sier spesialisten på arbeidsulykker til Magasinet Arbejdsmiljø.

 

Sliten og sulten etter 14

Flere studier har påvist at tidspunktet mellom klokka 14 og 16 er farligst i byggebransjen. De fleste starter dagen tidlig, og på slutten av arbeidsøkten er konsentrasjon og energi farlig lav.

Hvis utøvende har glemt å spise og drikke utover i arbeidsdagen, har man ikke nok energi til å unngå eller gjenkjenne farlige situasjoner raskt nok.

Antall dødsulykker på norske arbeidsplasser øker dessverre. I 2013 ble det det registrert 48 dødsfall i såkalt landbasert arbeidsliv. Til sammenligning var det 37 dødsulykker på i 2012. De fleste av dødsfallene fant sted i bygg og anlegg, primærnæringene, bergverk og transport.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *