Arkitektene Reinhard Kropf og Siv Helene Stangeland i arkitektfirmaet Helen & Hard takket for Treprisen som de var så glad for å få.

Heder til Helen & Hard

Treprisen 2013 ble i går tildelt Helen & Hard arkitekter i Stavanger for et utpreget eksperimentelt arkitektonisk vokabular med arbeider som spenner over en vid skala. Prekestolen fjellstue og biblioteket i Vennesla er to prosjekter hvor arkitektene Siv Helene Stangeland og Reinhard Kropf har vist sin dyktighet.

Det var på slutten av den første nasjonale Trearkitekturkonferansen i Oslo at juryens leder Jan Olav Jensen overrakte den høythengende Treprisen. Prisen har vært delt ut siden 1961 av Trefokus AS og Norske Arkitekters Landsforbund.

 

Et korrektiv

”Arkitektur er et fag med et innebygget spenningsforhold mellom arkitekt og byggherre, mellom fagideal og marked, mellom teori og praksis. Arkitekter kommer i nesten alle opp­gaver i situasjoner der de må forhandle, strekke seg og inngå kompromisser. Derfor er og blir det spesielt krevende å bygge mye med høy kvalitet. Prisvinnerne har maktet nettopp det”, skriver juryen i sin begrunnelse.

Arkitektkontoret praksis er ikke bare intelligent, men representerer også et korrektiv til byggeindustriens konvensjoner og markedsmakt, påpeker juryen, som også roser vinnerne for en tydelig faglig oppdagertrang.

 

Innovasjon og dristighet

Treprisen er en hederspris for god trearkitektur og tildeles arkitekter som har vist innovasjon og dristighet ved siden av teknisk og arkitektonisk riktig bruk av materialet tre. Prisen vektlegger at den konstruktive utforming i enhver forståelse må tåle tidens tann, at tre brukes i kombinasjon med andre materialer og at miljømessige forhold stadig blir mer vesentlig.

Knut Knutsen var den første mottaker av Treprisen. Han er senere blitt fulgt av blant andre Lund & Slaatto, Sverre Fehn, Telje-Torp-Aasen, Per Line, Jensen og Skodvin Arkitektkontor og Knut Hjeltnes.

I årets jury satt foruten lederen Jensen, også Marit Justine Haugen, Zohar Arkitekter, Magdalena Haggärde, 70N Arkitekter og Aasmund Bunkholt fra Trefokus AS.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *