Når en profesjonell håndverker og selvstendig næringsdrivende bruker sine kunnskaper på fritida, så utløser det krav om moms til staten. Slik er reglene også om tømreren bygger familiehytte. (Illustrasjonsfoto)

Momskrav for fritidsbygging

En tømrer fra Kongsberg bygde familiehytte på fritida, og har nå fått krav om å betale moms på 106.000 kroner for sin innsats. Skatteetaten mener han har brukt sin kompetanse, og som selvstendig næringsdrivende må tømreren derfor betale moms.

Merverdiavgiftsregelverket skiller ikke mellom fritid og jobb når selvstendig næringsdrivende benytter sin kompetanse. Dette anses som uttak av varer og tjenester, noe det skal faktureres for.

 

13,8 mill i skatt

Hyttebyggingen i Nore og Uvdal har pågått til og fra i årene 2007-2011. Tømreren som har utvidet den arvede familiehytte på fritida og med privat verktøy, sier til NTB at hytta ikke er ment for salg eller utleie.

– Regelverket er rimelig klart og merverdiavgiftsloven har eksistert siden 1970. Likevel ser vi at håndverkere stadig gjør feil med uttaksavgift. Siden 2010 har vi hatt 112 etterkontroller og tatt inn 13,8 millioner kroner i skatt, sier underdirektør Roar Hansen i kontrollavdelingen i Skatt Sør til NTB.

4 kommentarer til “Momskrav for fritidsbygging

  1. Så når en frisør grer håret sit, eller en tannlege pusser tennene, så skal staten ha inn moms for det? Nei, dette er rett og slett for dumt. Da bør politikere også betale moms for å prate med familie og venner på fritiden. De vil jo alle benytte seg av sin spesialkompetanse.

  2. Det er nok først og fremst næringer innen bygg og anlegg man rammes av slike uttaksregler.

  3. Men det står det ingenting om i regelverket, Åsmund. Så derfor bør alle landets drosjeeigere betale moms pr kjørte km på fritiden i privatbilen sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *