Ei hytte ved fjorden, kanskje litt mindre luftig enn denne "hytta" ved Glomma i Fredrikstad, er det mange som ønsker. Kan man bygge en bolig og bruke den som hytte og slik omgå boplikten, er flere på Tjøme villige til det. (Illustrasjonsfoto)

Boplikt med mange unntak

Som mange kommuner som sliter med å holde på lokalbefolkningen og samtidig er en attraktiv ferieidyll, har Tjøme kommune i Vestfold boplikt. Men den som bygger i et uregulert område omfattes ikke av boplikten.

– Det er mange smutthull i loven, forteller arkitekt Rune Breili til lokalavisa, – som for eksempel hvis man arver en tomt.

Selv har han bygd i uregulert område som i kommuneplanen er avsatt til boliger.

 

Boliger blir hytter

I dag hvor mange hytter har høyere standard enn mange boliger, er det kurant å bygge boliger i ferieparadiset, som uten boplikt kan brukes som ei hytte. Det er først når huset skal selges at det blir spørsmål om boplikt.

Venstrepolitiker Monica Hofer Hagen vil avskaffe hele boplikten fordi den slår urettferdig ut og kun gjelder for noen, men ikke for andre, avhengig om det bygges i eller utenfor regulert område.

 

Bevare bomiljøet?

Å bevare bomiljøet blir brukt som argument for boplikten.

– Hvis man er så opptatt av å bevare bomiljøet på Hvasser, hvorfor la da politikerne ned skolen her ute, spør arkitekt Breili, som akter å bosette seg permanent i sin nye bolig.

– Jeg er fullstendig klar over at det kan slå urettferdig ut ved at enkelte som bygger ny bolig, slipper boplikten. Slik er regelverket. Men da snakker vi kun om et mindretall. Kutter vi ut boplikten kan i praksis alle boliger på Tjøme selges som hytter. Det vil, etter min mening, ikke kommunen være tjent med, sier ordfører John Marthiniussen (H) til Tønsbergs Blad.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *