Passivhus med tekniske ferdigløsninger er bare én vei til bærekrafitg arkitektur, mener Gaia arkitekter. Hus som dette fra Aktivhus AS, kan være en annen. (Foto: Aktivhus AS)

Vise flere veier til bærekraftige hus

Selv om tekniske forskrifter og støtteordninger peker i én retning, er det flere veier enn passivhus til bærekraftig arkitektur, mener Gaia arkitekter. Nå inviterer arkitektene til konferanse og verksted med overskriften «Bortenfor passivhus».

– Passivhusdebatten har lykkes i å sette energieffektivisering på dagsordenen. Utviklingen i byggtekniske forskrifter og støtteordningene har gjort at passivhusstandarden presenteres som så godt som den eneste måten å oppnå bærekraftig arkitektur på. Men passivhusstandarden er bare én av flere veier til målet om bærekraftig arkitektur, fastslår arrangørene i invitasjonen.

De mener at arkitekter, byggkonsulenter og brukere har begrensete muligheter til å prøve innovative løsninger som trengs for å takle dagens utfordringer med klima- og miljøproblemer, dårlig inneklima og økende ressursbruk.

Alternativ til ferdigløsninger

– Vi inviterer derfor til en konstruktiv diskusjon rundt hvordan åpne opp for innovative designløsninger, framfor tekniske ferdigløsninger. Myndighetene bebuder allerede innføring av passivhus som eneste standard innen 2015. Det er viktig at vi som fagmiljøer tar denne debatten på alvor. Her presenteres synspunkter og prosjekter fra utlandet, et utvalg av andre løsningstyper, og god tid til debatt og innspill fra deltakerne, skriver Gaia arkitekter i invitasjonen.

Konferanse og fordypning

Gaia arkitekter legger opp til konferanse og fordypningsverksted i Oslo 17. og 18. november om disse problemstillingene.

Les mer:  programmet for de to dagene

Les også: 11 ganger så tett som vanlig hus

Kan ta innersvingen på passivhus

Likte du denne artikkelen? Abonner på fagtidsskriftet Byggmesteren og få bladet fullspekket med lesestoff rett i posten.

Trykk her for priser og bestilling!

Kommenter

Del denne artikkelen