Ålen denne uka, Midt-Gudbrandsdalen i juni. Stadig flere får merke flommens herjinger. Huset på bildet ble rammet av et stort jord- og steinras i juni, men ingen mennesker kom til skade.

Flere flommer – større skader

Ålen i Sør-Trøndelag opplevde en 100-årsflom tidligere i uka, og forsikringsbransjens anslår at den har gitt mellom 4.000 og 5.000 skader, blant annet vannfylte kjellere og skred som har rammet bolighus. Byggebransjen får en stor jobb med å reparere alle skadene.

Også i pinsehelga i juni opplevde landet en stor flom. Da ble Midt-Gudbrandsdalen rammet med rundt 800 skader. Der er oppbyggingen etter skadene på bygningene så vidt kommet i gang, les mer i Byggmesterens augustutgave, som nå er under utsendelse til abonnentene.

 

Heftigere vær

I dagene før flommen rammet Trøndelag hadde både København og Sør-Sverige fått merke vannmengdene som det samme lavtrykket ga fra seg, med kaos for samferdsel og store skader på bygninger og annen infrastruktur. Polen, Tyskland, Tsjekkia og andre land i Europa har også fått merke flom gjentatte ganger de seinere år, mens andre land opplever hetebølger og kulderekorder.

– Det forekommer flommer uavhengig av klimaendringer, og det er vanskelig å si hva som er hva. Men en klimaendring betyr at vi vil se disse flommene oftere, sa forsker Rasmus Benestad ved Meteorologisk institutt til Aftenposten etter flommen i juni. Han tror det er en viss sammenheng mellom flommene i Norge og ekstremværet i resten av verden.

 

Mer nedbør

­– Vi ser at vi må forvente oss kraftigere nedbør på våre breddegrader, mens andre steder får man mer tørke, mener Benestad.

Han tror vi må forberede oss på uvanlig vær i et sted mellom 100 og 200 år framover.

– Klimaendringene stopper ikke der. Dette har sammenheng med hvor store CO2-utslippene blir i framtida, sa Rasmus Benestad i juni.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *