Kostbar trippelkontroll

50.000 kroner ekstra kan det fort koste for en huseier når det om et år blir tredobbelt kontroll av boliger under oppføring, hevder administrerende direktør Per Jæger ett år før byggmesterens egenkontroll og kommunenes tilsynskontroll blir supplert med en uavhengig tredjepartskontroll fra 1. juli neste år.

– Dette vil gå ut over privatfolks lommebok, sier Jæger i et intervju med Bergens Tidende. – At byggenæringen har gjort en del dårlig arbeid er det ikke tvil om, men det beløper seg ikke til 10-15 milliarder kroner som departementet hevder. vi vet at tallet snarere er fire milliarder kroner, sier Per Jæger i Boligprodusentenes Forening.

Seg selv å takke

– Dette kan bli dyrt og ta lang tid, kommenterer Tor Hegle, avdelingsleder for Areal og miljø i Lindås kommune.

Hegle er kritisk til kontrolliveren og frykter enda flere oppgaver for en allerede hardkjørt byggesaksavdeling.

– Reglene kommer som en følge av alle våtroms- og brannskadene, sier han og mener næringen har seg selv å takke.

For mye juks

– Det jukses for mye med egenkontrollen, mener statssekretær Dag-Henrik Sandbakken. i Kommunal- og regionaldepartementet – Nå styrker vi forbrukernes rettigheter. Kommunene vil kunne kreve oppretting av feil på bakgrunn av ferdigattesten. Den blir som en fem års garantilapp.

Statssekretæren vil ikke si hva den nye kontrollordningen kommer til å koste forbrukeren.

– Dersom byggmesteren har god egenkontroll, blir det mindre omfang av den uavhengige kontrollen.

Med god egenkontroll i firmaet, mener Sandbakken at det kan være tilstrekkelig å sende bilder av framdriften framfor å ha kontrollørene ofte på byggeplassen.

– Det er uansett mye bedre enn at man oppdager sopp bak flisene etter ett år. Folk som gjør sitt livs investering skal ha trygghet for at de får det de faktisk har bestilt. De useriøse vil fort ryke ut, tror Dag-Henrik Sandbakken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *