Også polakker må følge loven

Den polske snekkeren Marek Mrockowski og mange med ham har jobbet ekstra lange dager på byggeplassen for å kunne ta langfri og besøke familien i Polen. Det vil ifølge UDI koste dem arbeidstillatelsen.

LO, som var mot oppmykningen av overtidsbestemmelsene i Arbeidsmiljøloven da Bondevik II-regjeringen foreslo dette for et par år siden, mener nå at regelverket må tilpasses slik at utenlandske arbeidstakere kan jobbe inn tid for å få lengre friperioder.

10 timer
Snekkeren Mrockowski jobbet daglig 10 timer og sparte på den måten opp de nødvendige timer i løpet av tre måneder, slik at han kunne være hjemme i Polen i tre uker. Dette gikk fram av timelistene han la ved sin søknad om fornyelse av oppholdsstillatelsen, og er grunnen til at han nå har fått varsel fra Utlendingsdirektoratet (UDI) om at denne ikke vil bli fornyet. UDI mener de lange arbeidsdagene er et brudd med arbeidstidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven.
Mrockowski er nå hjemme i Polen og vet ikke om han kan komme tilbake til sin faste jobb her i landet.

På vilkår
Når LO nå går inn for at utenlandske arbeidere skal få mulighet til å innarbeide timer, så krever de at arbeiderne får pendlerstatur og at arbeidsgiver dekker kost, losji og hjemreise.
– Etter arbeidsmiljøloven er det mulig å lage såkalte innarbeidingsavtaler på de enkelte arbeidsplasser. I bygningsbransjen er det massevis av slike avtaler. Her er det ingen forskjell mellom nordmenn og polakker, sier forbundssekretær Halvor Langseth i Fellesforbundet til Aftenposten.
Slike avtaler inngås mellom arbeidsgiver og de tillitsvalgte. Er det snakk om lengre dager enn 10 timer, så må avtalen inn til LO sentralt for godkjenning i de tilfellene arbeidstakerne er organisert i et LO-forbund.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *