Polsk risiko

Det er polakkene som må ta de farligste jobbene i byggebransjen går det fram av en undersøkelse forskningsstiftelsen Fafo har gjort. Forholdene er verst i de mindre firmaene. Mange ulykker blir ikke rapportert.

– Senest i forrige uke fant jeg en polsk bygningsarbeider som fjernet asbestplater fra et hus uten noe som helst beskyttelse. Det sier regionalt verneombud Heine Nilsen i Østfold til Dagsavisen.

Fafo arrangerer i dag en konferanse om situasjonen på arbeidsmarkedet to år etter EU-utvidelsen. Her vil blant annet konsekvensene for HMS-arbeidet bli belyst.

Annen HMS-kultur
Østeuropeerne kommer hit til landet med en annen HMS-kultur enn det vi er vant til, og det vet mange arbeidsgivere å utnytte, går det fram av en spørreundersøkelse Fafo har gjennomført blant 1.250 bedriftsledere i byggebransjen. En av tre bedriftsledere mener bruk av østeuropeiske bygningsarbeidere kan skape farlige situasjoner og hver femte mener språkproblemer faktisk har ført til ulykker.

Arbeidstilsynet har ikke registrert noen økning i tallet på ulykker, men det erkjenner at det kan være store mørketall.

Heine Nilsen forteller om en polakk som skadet seg på jobben og deretter ble dumpet på nærmeste bensinstasjon og derfra måtte klare seg selv.

Mangler opplæring
Skal vi tro svarene fra bedriftslederne, er behovet for opplæring stort. 86 prosent av dem mener det er behov for HMS-opplæring, 80 prosent etterlyser bedre språkopplæring og 70 prosent mener østeuropeerne må lære seg norske arbeidsmetoder.

Men bedriftslederne selv gjør lite for å rette på forholdene. Halvparten av lederne i mindre bedrifter har ikke gjort noe, mens det samme gjelder hver tredje i de større bedriftene med 10 eller flere ansatte.

– Men særlig de største entreprenørene har satt i gang prosjekter. Her er det et positivt fokus, sier forskerne ved Fafo til Dagsavisen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *