Nybygging opp i 34.000 i år

Boligbyggingen går så det suser. Sannsynligvis ender igangsettingen på 34.000 enheter i år. Aktiviteten i årets fem første måneder tyder på det, mener Prognosesenteret.

I begynnelsen av august har Prognosenteret ennå ikke oversikt over igangsettingen i juni, men til og med mai var tallene enda bedre enn ved samme tid ifjor da igangsettingen endte på 30.000 enheter.
Nå ligger man an til å nå byggetall på høyde med første halvdel av 1980-åra.

I fjor var det antatt at den høye igangsettingen skyldtes en «ketchup-effekt» for boligprosjektene. Det vil si at flere prosjekter som lenge hadde ligget klare, endelig ble påbegynt. Det var derfor ikke ventet samme takt nybyggingen i år.
Nå ser antakelsene ut til å bli gjort til skamme.

Sjeføkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret anslår at årets igangsetting ender over fjorårets 30.000. Det er ventet en avmating utover høsten, og andre halvår i fjor var også veldig godt. Likevel kan nok nybyggingen bli så høy som 34.000 i år, anslår han.

De høye byggetallene viser en klar dreining fra småhus mot flere leilighetsprosjekter. Oslo har også i år med flere store prosjekter som drar opp totaltallet. Det er dessuten stor aktivitet i Rogaland, og da særlig Stavanger og Sandnes, til en viss grad også Haugesund, og her dreier det seg mest om leiligheter, opplyser Senneset.

Den høye igangsettingen har sammenheng med de gode tidene, lav rente, høy sysselsetting og en fortsatt optimisme blant folk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *